Psikodrama Moden Dan Tradisional; Kajian Mengenai Kesamaan Struktur Dan Elemen - Idris, Abdullah (2022)
Psikodrama telah ditakrifkan sebagai satu kaedah amalan hidup yang tidak terikat dengan hukuman dan kesalahan. Aksi yang berlaku dalam sesi berkumpulan adalah cara melihat kehidupan seseorang semasa ia bergerak. Ia adalah satu cara untuk mengalami apa yang berlaku dan apa yang tidak berlaku dalam situasi tertentu. Semua adegan berlaku pada masa kini, walaupun seseorang itu mungkin ingin mencipta kembali sesuatu daripada masa lalu atau sesuatu di masa hadapan. Kumpulan itu melakonkan sebahagian daripada kehidupan yang dilihat melalui mata protagonis (atau subjek sesi tersebut). Representasi kebenaran peribadi oleh protagonis boleh membuka mata sorang yang menonton, dan mungkin melihat cerminan diri mereka dalam perjuangan untuk menyatakan apa yang sebenar. Main Puteri dan Drama Terapi merupakan sebahagian dari pecahan bentuk-bentuk psikodrama yang ada dan dimainkan oleh masyarakat mengikut topografinya tersendiri. Elemen terapeutik di dalam psikodrama mampu memberi kesan di dalam kehidupan seseorang, membawa kepada perubahan yang lebih positif.