Keberkesanan Sistem Penyampaian Maklumat Kepada Pengunjung Di Muzium Sungai Lembing - Azman, Nur Athirah Zahirah (2022)
Muzium Sungai Lembing terletak di Kuantan, Pahang dikenali sebagai muzium yang menyimpan serta mempamerkan koleksi sejarah zaman perlombongan di Sungai Lembing. Sejajar dengan perubahan arus semasa, teknologi multimedia dilihat mampu membantu institusi permuziuman dalam menyampaikan maklumat kepada pengunjung. ermasalahan yang timbul dalam kajian ini antaranya ialah isu pameran di Muzium Sungai Lembing yang kurang menarik. Selain itu, mentaliti masyarakat yang menganggap muzium hanya merupakan tempat penyimpanan barangan lama serta isu penularan wabak Covid 19 di Malaysia sehinggakan institusi permuziuman turut menerima impak yang negatif dan jika hal ini berlarutan maka institusi permuziuman semakin akan semakin dilupakan oleh orang ramai.Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti konsep pameran yang dilakukan oleh pihak Muzium Sungai Lembing. Kedua ialah untuk mengenalpasti jenis-jenis teknologi multimedia yang digunakan di institusi permuziuman yang diiktiraf oleh International Council of Museum ( ICOM). Ketiga ialah untuk mengkaji pandangan masyarakat terhadap teknologi multimedia di Muzium Sungai Lembing. Metodologi bagi kajian ini ialah kaedah campuran kualitatif dan kuantitatif. 8 orang informan telah ditemubual dan 100 responden bagi soalselidik. Hasil kajian, teknologi multimedia membantu memberi kefahaman kepada pengunjung dengan peratusan 98% dan 88.8% daripada golongan berumur 17 hingga 26 tahun. Kajian komprehensif tentang multimedia dalam permuziuman perlu dijalankan. Kata Kunci: Keberkesanan, Sistem Penyampaian Maklumat, Muzium,Muzium Sungai Lembing.