Sifat-Sifat Kepimpinan Yang Terdapat Dalam Novel Salahuddin Al-Ayyubi Karya Syed Alwi Alatas Berdasarkan Konsep Kepimpinan Nabi Muhammad S.A.W. - Nur Auni Muyassarah Mat Nasir (2024)
Kajian ini melihat kepada kepimpinan yang perlu ada pada seorang pemimpin dalam menjalankan tanggungjawab samaada hal kebajikan rakyat mahupun menguruskan hal ehwal negara. Kajian ini juga ingin melihat ciri-ciri atau sifat-sifat kepimpinan yang perlu ada pada seorang pemimpin dalam menguruskan negara melalui pelbagai aspek. Sedia maklum bahawa semua orang boleh menjadi pemimpin, akan tetapi adakah seseorang itu mempunyai sifat-sifat kepimpinan yang sesuai sebagai seorang pemimpin. Justeru itu, kajian ini bertujuan melihat sifat-sifat kepimpinan yang terdapat dalam novel Salahuddin Al-Ayyubi karya Syed Alwi Alatas berdasarkan konsep kepimpinan Nabi Muhammad S.A.W. Kajian ini juga berpandukan kepada tiga objektif yang ingin dicapai iaitu mengenalpasti sifat-sifat kepimpinan yang dibawa oleh Salahuddin Al- Ayyubi, menganalisis konsep kepimpinan Salahuddin Al-Ayyubi berdasarkan kepimpinan Nabi Muhammd S.A.W dan mendeskripsi sifat-sifat kepimpinan Salahuddin Al-Ayyubi yang boleh diterapkan dalam konteks masyarakat kontemporari. Kajian ini menggunakan kaedah struktural dan kaedah konseptual bagi mendapatkan penelitian melalui pembacaan novel Salahuddin Al-Ayyubi karya Syed Alwi Alatas. Kajian terhadap novel ini bagi melihat sifat-sifat kepimpinan yang ditonjolkan dalam novel Salahuddin Al-Ayyubi dan bahan-bahan rujukan, jurnal, tesis kajian lepas, buku, artikel-artikel yang berkaitan dengan kajian. Perkara ini membantu kajian yang dilakukan dalam mendapatkan maklumat mengenai kepimpinan yang terdapat dalam novel Salahuddin Al-Ayyubi. Di samping itu, kajian ini menggunakan kaedah konseptual yang mana ia melihat sifat-sifat kepimpinan yang terdapat dalam novel Salahuddin Al-Ayyubi berpandukan konsep kepimpinan Nabi Muhammad S.A.W yang perlu ada pada seorang pemimpin. Oleh itu, hasil daripada kajian ini memperolehi bahawa pemimpin masa kini haruslah mempunyai sifat-sifat kepimpinan seperti yang terdapat dalam novel Salahuddin Al-Ayyubi.