Kepentingan Kajian Sastera Kepada Masyarakat Dan Dunia Pendidikan: Satu Penelitian Systematic Literature Review (SLR) - Jasmeen Nurul Iman Johan (2024)
Kesusasteraan merupakan satu seni yang telah diciptakan melalui bahasa. Kesemua karya sastera yang telah dihasilkan mempunyai banyak kepentingannya kepada masyarakat. Oleh itu, kajian mengenai sastera ini sudah lagi tidak asing kepada para pengkaji di luar sana. Terdapat pelbagai kajian yang telah dilakukan oleh pengkaji berkaitan sastera dengan masyarakat dan dunia pendidikan. Dalam pada itu, kajian ini bertujuan untuk mengorganisasikan kajian lepas berkenaan lapangan sastera dan masyarakat serta mengenal pasti kepentingan kajian lepas sastera terhadap masyarakat dan dunia pendidikan. Kaedah yang digunakan semasa menjalankan kajian ini adalah menggunakan kaedah Systematic Literature Review (SLR) model Preferred Reporting Items for Systematic Review and Meta-Analyses (PRISMA). Model PRISMA yang digunakan adalah sebagai panduan kepada pengkaji dalam menganalisis kajian-kajian lepas yang telah dikumpulkan dengan lebih terperinci. Sebanyak 59 kajian yang telah dikumpulkan melalui dua pangkalan data iaitu Google Scholar dan Research Gate. Setelah melakukan saringan ke atas 59 kajian yang dikumpulkan, maka hasil akhir sebanyak 27 kajian sahaja yang didapati menyumbang data yang lebih banyak. Hasil dapatan daripada kajian ini memperlihatkan bahawa kajian-kajian sastera memberikan kepentingan kepada masyarakat dan dunia pendidikan iaitu dari segi pembentukan jati diri, semangat patriotik dan melahirkan lebih ramai pengkritik dan tokoh sastera. Kepentingan kepada dunia pendidikan pula adalah dapat melahirkan generasi intelektual, pembentukan kualiti peribadi seseorang dan penggunaan teknologi dalam pembelajaran. Pengkaji mengharapkan kajian ini dapat memberikan manfaat dan sumbangan kepada masyarakat dan dunia pendidikan dalam memastikan sastera ini kekal relevan. Akhir sekali, kajian ini dapat diteruskan dengan mengkaji aspek lain dengan penggunaan kaedah yang sama atau berlainan.