Unsur-Unsur Kepimpinan Berdasarkan “Tajus Salatin” Dalam Filem Sultan Muhammad Al-Fatih: Analisis Berdasarkan Teori Humanistik - Abdull Aqil Wahiduddin Abdull Latib (2024)
Kajian ini melihat kepimpinan yang perlu ada pada seorang pemimpin dalam menjalankan tanggungjawab menguruskan hal ehwal negara dan kebajikan rakyat. Kajian ini ingin melihat kriteria-kriteria yang perlu ada pada seorang pemimpin dalam menguruskan negara melalui pelbagai aspek. Sedia maklum, semua orang boleh menjadi pemimpin, tetapi adakah seseorang itu mempunyai kriteria-kriteria yang sesuai sebagai seorang pemimpin. Justeru, kajian ini bertujuan melihat unsur-unsur kepimpinan yang terdapat dalam filem Sultan Muhammad Al-Fatih berdasarkan kitab Tajus Salatin oleh Bukhari Al-Jauhari. Kajian ini juga berlandaskan kepada tiga objektif yang ingin dicapai iaitu mengenalpasti unsur-unsur kepimpinan yang ditonjolkan dalam filem Sultan Muhammad Al-Fatih berdasarkan kitab Tajus Salatin oleh Bukhari Al-Jauhari, menganalisis unsur-unsur kepemimpinan yang ditonjolkan dalam filem Sultan Muhammad Al-Fatih berdasarkan teori Humanistik dan menilai ciri kepimpinan yang terdapat dalam filem Sultan Muhammad Al-Fatih diaplikasikan dalam konteks kepimpinan masa kini. Kajian ini menggunakan kaedah struktural, pemerhatian dan teoritikal bagi mendapatkan penelitian melalui pembacaan kitab Tajus Salatin oleh Bukhari Al-Jauhari dan melalui tontonan filem Sultan Muhammad Al-Fatih.