Evolusi Dalam Medium Penyampaian Kesusasteraan Menggunakan Teknologi Dari Tahun 2000 Hingga 2020: Satu Tinjauan Pendekatan Prisma - Ayu Athirah Nor Asrul (2024)
Kajian ini dilakukan untuk melihat evolusi dalam medium penyampaian kesusasteraan menggunakan teknologi dari tahun 2000 hingga 2020 dengan menggunakan pendekatan PRISMA. Oleh itu kajian ini berdasarkan teknik Systematic Literature Review (SLR) ini menyasarkan untuk mengenal pasti tema dalam kajian berkenaan evolusi dalam medium penyampaian kesusasteraan menggunakan teknologi dari tahun 2000 hingga 2020. Kajian ini telah melakukan pencarian berdasarkan kata kunci yang dipilih melalui pengkalan data Google Scholar. Hasil pemilihan akhir telah mendapati sebanyak 39 artikel selepas melalui fasa pemilihan dan pengecualian. Hasil analisis dalam kajian ini menemui jenis media teknologi dan jenis teknologi yang terdapat sepanjang evolusi berlaku dalam tahun 2000 hingga tahun 2020 yang menjadi tumpuan di dalam artikel yang dipilih. Implikasi kajian adalah Kesusasteraan dan teknologi saling berkait rapat kerana dengan seiring dengan perubahan zaman yang dipenuhi teknologi, kemungkinan besar bahan-bahan yang dianggap tradisional atau "lama" akan dilupuskan atau beralih ke fasa baharu.