Kajian Terhadap Proses Pembuatan Alat Muzik Serunai Wayang Kulit di Kelantan - Ubaidillah Abdullah (2024)
Malaysia mempunyai pelbagai jenis alat muzik dalam kategori aerofon. Aerofon adalah jenis alat muzik yang bunyinya dihasilkan daripada getaran udara yang terdapat di dalam suatu alat muzik sebagai contoh serunai, seruling, seksofon, harmonika, dan lain-lain. Serunai adalah alat muzik yang dikategorikan dalam alat muzik tradisional Melayu yang digunakan dalam persembahan silat,main puteri dan wayang kulit. Kajian ini membincangkan tentang mengenal pasti proses dan peralatan yang digunakan dalam pembuatan serunai, mengkaji teknik bermain serunai dan menjelaskan simbolik dan kepercayaan tentang serunai. Hasil kajian ini dapat memberi ilmu pengetahuan dan menarik minat terhadap alat muzik tradisional serunai Kelantan