Pemahaman Masyarakat Terhadap Keunikan Seni Bina Gereja St.Micheal Sandakan, Sabah : Suatu Kajian Persepsi - Dyg Sazween binti Awang Aziz (2023)
Kajian ini merupakan satu kajian kes mengenai “ Pemahaman Masyarakat Terhadap Keunikan Seni Bina Gereja St.Micheal Sandakan, Sabah : Suatu Kajian Persepsi” Gereja St. Michael adalah salah satu bangunan batu yang pertama telah wujud di Sabah. Gereja ini memperlihatkan seni bina seperti Gothic. Oleh itu, gereja ini kelihatan seperti yang dipindahkandari perkampungan Inggeris. Seterusnya, gereja ini wujud pada tahun 1888 namun telah diubahusai kepada pembinaan bangunan batu pertama Sabah bermula pada tahun 1893 dan mengambil masa hampir 30 tahun untuk disiapkan . Gereja ini dibina daripada kerja keras Paderi William Henry Elton dan direka oleh warga New Zealand B.W. kajian ini dijalankan untuk bertujuan melihat dan mengukur pemahaman dan persepsi masyarakat mengenai keunikan seni bina Gereja St. Micheal Sandakan, Sabah.