Kajian Persepsi Pelajar Sekolah Menengah Terhadap Muzium Royal Selangor - Agilla a/p Guna Seelan (2023)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesedaran pelajar tentang konservasi warisan budaya dan menilai kepuasan mereka terhadap perkhidmatan semasa melawat Muzium Royal Selangor. Terdapat beberapa permasalahan yang dikenal pasti, termasuk keberkesanan lawatan, kualiti perkhidmatan, dan kurangnya pameran yang menarik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti responden merasa puas dengan penyusunan acara, layanan petugas, brosur atau panduan, bahan pembuatan aksesori, kebersihan, dan kemudahan tempat duduk. Namun, terdapat perluasan untuk menilai semula waktu layanan antara stesen-stesen pameran dan variasi barangan piuter di kedai cenderamata berdasarkan perpecahan pendapat dan keraguan sebahagian responden. Ini menunjukkan perlunya meningkatkan promosi dan pendedahan terhadap pameran untuk menarik lebih banyak kunjungan pelajar.