Persepsi Pengunjung Terhadap Galeri Alat Telekomunikasi Di Muzium Telekom, Kuala Lumpur - Rabiatul Adawiyah Mohamad Saharuddin (2024)
Kajian ini bertujuan untuk menilai persepsi pengunjung terhadap galeri peralatan telekomunikasi di Muzium Telekom, Kuala Lumpur. Muzium Telekom dipilih sebagai objek kajian kerana peranannya dalam mengekalkan dan membangunkan koleksi warisan peralatan telekomunikasi dari zaman dahulu hingga teknologi terkini. Kaedah pengumpulan data kuantitatif dan pemerhatian langsung digunakan dalam penyelidikan ini. Fokus utama penyelidikan merangkumi kaedah dan aspek pengurusan terbaik yang diterapkan oleh pengurusan muzium, proses perolehan koleksi, penyelidikan, susun atur bilik dan pameran. Selain itu, kajian ini turut memberikan beberapa cadangan kepada pihak pengurusan Muzium Telekom untuk menambah baik pengurusan koleksi agar dapat meningkatkan keselesaan dan minat pengunjung. Kajian ini bertujuan dibincangkan bagi menekankan penilaian persepsi pengunjung terhadap galeri peralatan telekomunikasi di Muzium Telekom. Oleh hal yang demikian, Muzium Telekom dipilih sebagai objek kajian kerana peranannya dalam menyelenggara dan membangunkan koleksi peralatan telekomunikasi. Kaedah kajian yang digunakan iaitu pengumpulan data kuantitatif dan pemerhatian terus turut diterangkan. Fokus utama penyelidikan, seperti pengurusan muzium, proses pemerolehan koleksi, penyelidikan, susun atur bilik, dan pameran, juga diperincikan. Akhir sekali, beberapa cadangan diberikan kepada pihak pengurusan Muzium Telekom untuk menambah baik pengurusan koleksi bagi meningkatkan keselesaan dan minat pengunjung.