Makna Dan Falsafah Di Sebalik Pembinaan Rumah Tiang Dua Belas Di Kota Bharu, Kelantan - Siti Nurshahirah Radin Kaimin (2024)
Projek Penyelidikan ini adalah satu kajian mengenai makna dan falsafah di sebalik pembinaan Rumah Tradisional Tiang 12 di Kota Bharu, Kelantan. Rumah Tiang 12 ini secara umumnya sudah diketahui akan kewujudannya kerana ia merupakan identiti dan kehidupan masyarakat di Kelantan. Pembinaan rumah ini mempunyai senibina yang unik dan istimewa. Walaupun masyarakat sedar akan keunikan seni bina rumah tradisional ini, malangnya mereka hanya memandang remeh akan kepentingan nilai estetikanya sehingga menyebabkan banyak rumah tradisional Tiang 12 ditinggalkan dan dibiarkan begitu sahaja tanpa penjagaan dan pemeliharaan dari mana-mana pihak. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk mengetahui sejarah pembinaan rumah tradisional ini dan mengetahui makna dan falsafah di sebalik pembinaan rumah tradisional ini. Di samping itu, pengkaji akan mengkaji struktur dan fungsi ruang dalam seni bina rumah tradisional ini. Kaedah pemerhatian, temu ramah dan analisis dokumen digunakan dalam memperolehi data sekaligus melengkapkan proses penyelidikan ini.