Identiti kebudayaan masyarakat melayu dalam teks Seuntaian Naratif Lisan di Lembangan Sungai Pengkalan Datu, Kelantan - Dr. Mohd Firdaus Che Yaacob (2023)
Kajian ini merupakan sebuah kajian cerita rakyat yang menjalankan penelitian secara terperinci terhadap identiti kebudayaan masyarakat Melayu dalam teks Seuntaian Naratif Lisan di Lembangan Sungai Pengkalan Datu, Kelantan. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengisi kelompongan kajian-kajian lepas yang lebih mengfokuskan kepada unsur budaya dengan mengetengahkan isi kandungan teks Seuntaian Naratif Lisan di Lembangan Sungai Pengkalan Datu, Kelantan. Oleh itu, objektif kajian ini dilakukan adalah untuk mengenalpasti dan menganalisis identiti kebudayaan masyarakat Melayu dalam teks Seuntaian Naratif Lisan di Lembangan Sungai Pengkalan Datu, Kelantan yang dilihat terdapat begitu banyak kebudayaan masyarakat Melayu. Di dalam kajian ini, pengkaji telah membataskan 32 cerita rakyat yang terdapat di dalam teks Seuntaian Naratif Lisan Di Lembangan Sungai Pengkalan Datu, Kelantan. Selain itu, kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu secara kaedah kepustakaan dan juga analisis teks. Pengaplikasian Teori Pengkaedahan Melayu telah diaplikasikan oleh pengkaji dalam kajian ini menerusi pengkaedahan alamiah dan pengkaedahan keagamaan diterapkan bagi mengukuhkan dan memantapkan lagi dapatan kajian. Hasil daripada analisis telah membuktikan bahawa melalui cerita rakyat Melayu, kita dapat lihat dengan jelas akan identiti kebudayaan masyarakat Melayu dalam cerita rakyat Melayu yang dipelihara dan dijadikan sebagai norma kehidupan seharian oleh masyarakat Melayu.