Analisis Unsur-Unsur Intrinsik Dalam Novel Di Sebalik Dinara karya Dayang Noor. - Nur Arfadina Sukri (2023)
Novel merupakan salah sebuah karya sastera yang dihasilkan dengan menerapkan unsur-unsur intrinsik untuk membentuk satu rangka atau struktur sesebuah cerita di dalam karya. Berdasarkan analisis pengkaji terdapat beberapa unsur-unsur intrinsik yang perlu diambil kira dalam penghasilan sesebuah karya sastera seperti novel kerana ia akan mempengaruhi cerita yang ingin disampaikan oleh pembaca. Tujuan kajian ini dijalankan untuk melihat unsur-unsur intrinsik yang sering diketengahkan oleh pengarang atau pengkarya dalam penghasilan sesebuah karya sastera. Hal ini adalah kerana terdapat segelintir pengarang yang masih tidak lagi mengetahui dengan lebih mendalam untuk mengaplikasikan unsur-unsur intrinsik dalam kepengarangan yang hendak dihasilkan. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti unsur-unsur intrinsik yang terdapat dalam novel Di Sebalik Dinara serta menganalisis unsur-unsur intrinsik dalam novel Di Sebalik Dinara dengan mengaplikasikan teori Strukturalisme yang diperkenalkan oleh Claude Lei-Strauss. Seterusnya, kajian ini membataskan kepada satu teks novel sahaja iaitu novel Di Sebalik Dinara serta unsur-unsur intrinsik yang merangkumi tema, plot, watak dan perwatakan, latar, gaya bahasa, sudut pandang dan amanat. Tambahan pula kajian ini dijalankan menggunakan kaedah kualitatif untuk menganalisis segala maklumat yang diperolehi. Bagi mengukuhkan kajian ini, pengkaji telah mengaplikasikan teori Strukturalisme yang menitikberatkan beberapa perkara dalaman yang membentuk rangka atau struktur sesebuah teks. Dapatan kajian yang terdapat dalam novel Di Sebalik Dinara sememangnya memberi kesan yang memberangsangkan untuk pengkaji menunjukkan kepentingan adanya unsur-unsur intrinsik dalam penghasilan sesebuah karya novel.