Kajian Terhadap Pemetaan Rumah Tradisional Melayu Johor Di Daerah Muar, Johor - Nurul Huda Azman (2023)
Projek penyelidikan ini berkaitan satu “Kajian Terhadap Pemetaan Rumah Tradisional Melayu Johor di Daerah Muar, Johor”. Rumah tradisional Melayu Johor mempunyai identitinya sendiri dengan mengikut budaya, persekitaran, ekonomi dan iklim kawasan mereka tersendiri. Rumah tradisional Melayu di Malaysia terutama di Semenanjung mempunyai konsep, falsafah ruang dan fungsi yang hampir sama berasaskan kepada ajaran agama Islam dan budaya Melayu, menurut Ar Mastor Surat, Nik Hassan Shuhaimi Nik Abd. Rahman dan Kamarudin Ab. Razak (2010). Penyelidikan yang dijalankan adalah mengikut objektif kajian yang telah dikemukan antaranya mengenal pasti bilangan taburan rumah tradisional Melayu Johor di Daerah Muar, menganalisis tahap permuliharaan rumah tradsional Melayu Johor dan menilai keistimewaan reka bentuk fasad rumah tradisional Melayu Johor. Pengkaji menggunakan reka bentuk kajian kualitatif seperti temu bual, edaran borang soal selidik beserta pemerhatian di kajian lapangan. Kewujudan rumah tradisional Melayu Johor atau terkenal dengan rumah Limas Johor diketengahkan di dalam penyelidikan ini oleh kerana peredaran zaman dan perubahan inovasi tekonologi yang semakin maju. Pengkaji berharap kajian ini dapat membantu pelbagai pihak tidak kira di peringkat masyarakat sehingga ke pihak kerajaan terutama di dalam bidang konservasi warisan seni bina rumah tradisional Melayu Johor.