Unsur alam dalam novel Salina karya A. Samad Said: satu penelitian menggunakan teori naturalisme - Mohd Sharul Nizam Bin Madin (2023)
Kajian ini dilakukan kerana pengkaji mendapati bahawa Novel Salina sememangnya kaya dengan unsur alam semula jadi yang mampu untuk memberi gambaran kepada pembaca untuk menelusurinya. Oleh hal yang demikian, tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti unsur alam yang terkandung dalam Novel Salina dan menganalisis unsur alam sebagai simbolik kepada masyarakat yang terdapat dalam Novel salina. Sehubungan itu, bagi menjayakan kajian ini, pengkaji telah menggunakan reka bentuk kajian iaitu kaedah kualitatif melalui kaedah melayari internet dan kaedah kepustakaan serta kerangka teori naturalisme dalam huraian analisis. Hasil daripada kajian ini menunjukkan bahawa dalam Novel Salina karya A. Samad Said banyak mengandungi unsur-unsur alam yang menjadi perhiasan dalam jalan cerita karya tersebut. Tambahan lagi, kepelbagaian ragam masyarakat yang memurnikan lagi keunggulan karya ini dapat dikeluarkan untuk memberi kefahaman kepada khalayak.