Kelantanese Mak Yong Story: Raja Gondang - Chong, Lee Suan; Mohammad Affiq Kamarul Azlan; Chua, Hui Wen (Universiti Malaysia Kelantan, 2016)
Anak Raja Gondang mengesahkan Raja Besar yang memerintah negeri Serendah Sepagar Ruyung. Kisah bermula dengan Permaisuri Raja Besar bernama Puteri Gerak Petera sedang hamil anak sulung. Persiapan diadakan untuk menimang seorang putera, maka Raja Besar keluar berburu ke hutan untuk mencari Gajah Putih bergading Hitam. Sewaktu dalam perburuan, Puteri Gerak Petera melahirkan anak, tetapi bukan manusia biasa iaitu seekor siput gondang. Apabila Raja Besar pulang ke istana, baginda terkejut dan amat murka kerana melihat anaknya bukan manusia. Maka dituduhnya Puteri Gerak Petera membuat hubungan sulit lalu dihalau Puteri Gerak Petera dari istana. Puteri Gerak Petera bersama anak gondangnya membawa diri dan mendapatkan perlindungan dari Wak Pakil Jenang, seorang bekas pekerja istana. Baginda menyerahkan Anak Gondangnya dibawah jagaan Wak Pakil Jenang kerana baginda pergi mencari kayu api dan bahan makanan di hutan. Anak Gondang akhirnya menetas dari sarungnya, dan keluarkan seorang putera yang elok rupa parasnya. Pada awalnya Wak Pakil Jenang tidak percaya, tetapi Anak Raja Gondang tersebut meyakinkannya. Apabila Puteri Gerak Petera pulang, didapati gondangnya kosong, berlakulah salah faham antara Puteri dengan Wak Pakil Jenang. Anak Raja Gondang menceritakan kisah yang sebenarnya. Anak Raja Gondang meminta izin dari bondanya untuk mengembara menemui ayahandanya di Istana. Anak Raja Gondang menempuh halangan dengan melalui Padang Luas Saujana Padang, akan tetapi dengan kebijaksanaan baginda dapat mengatasi anak-anak Mak Inang Kurang Sa Empat Puluh dan Wak Juara Pemikat. Oleh kerana Anak Raja Gondang dengan sengaja menganiaya Wak Juara Pemikat, maka baginda telah ditangkap oleh Wak Pertanda Raja lalu dibawa ke istana. Helahnya ialah untuk menemui Raja Besar. Raja Besar terpikat dengan Anak Raja Gondang, lantas mengambil Anak Raja Gondang sebagai anak angkat. Baginda Raja Besar tidak menyangka bahawa Anak Raja Gondang itu adalah anak kandung baginda.