Modenisasi dan kaum tani: satu kajian kes di Pulau Chondong, Kelantan. - Hanapi Dollah (1990)
Bab ini adalah pengantar kepada Bab-bab seterunya. Bab ini membentangkan bidang dan tujuan, persoalan tesis, penjelasan konsep-konsep yang digunakan,kajian lepas tentangnya, hipotesis, pendekatan, pilihan kawasan, kaedah dan penyampaian kajian.