Kelupaan di dalam seni persembahan Asia Tenggara: Sangyang dedari di Bali dan main puteri di Kelantan. - Wan Anuar Ayob (1994)
Pengkajian adalah mengenai seni persembahan yang terkenal di Asia Tenggara. Bentuk seni persembahan yang ada adalah tidak hanya terikat dengan seni tari, muzik dan wayangnya sahaja, tetapi meliputi seni persembahan yang lebih luas lagi. Persembahan sebahagian besarnya bertujuan memberi tanda hormat dan berterima kasih terutamanya kepada golongan-golongan yang lebih tinggi darjatnya daripada orang kebanyakan terhadap golongan pemerintah, pencipta mereka dan kuasa-kuasa ghaib yang berada di persekitaran mereka yang memberikan satu kesempurnaan dalam hidup mereka.