Adat berkhatam dan berkhatan satu kajian kes si Pasir Putih Kelantan. - Wan Mahmood W.Deraman (1977)
Kelantan adalah sebuah negeri yang kaya dengan hasil seni dan budaya Melayu. Apabila disebut negeri Kelantan tergambarlah kesenian-kesenian Melayu tradisi seperti Makyong, dikir barat, selampit dan memora.