Misa Melayu:Hikayat Salasilah Perak. - Raja Chulan Raja Hamid (1770)
Kata 'Misa' diambil daripada judul cerita-cerita panji seperti Misa Perabu Jaya di kepulauan Jawa. Namun, daerah Kampung Gajah tidaklah ramai orang Jawa?”