Tan Sri Mohamed Yaacob. - Portal Rasmi Arkib Negara Malaysia (2015)
Tan Sri Mohamed Yaacob atau 'Ayah Mat' atau 'Abe Mat' (lahir 3 Januari 1926 di Kampung Palekbang,Tumpat - meninggal 8 September 2009) merupakan ahli politik Malaysia berketurunan Melayu yang pernah menjawat jawatan Menteri Besar Kelantan (23 Mac 1978 hingga Oktober 1991).