Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim. - Portal Rasmi Arkib Negara Malaysia (2015)
Merupakan seorang tokoh terkenal di negeri Kelantan. Nik Safiah Karim juga merupakan ahli bahasa yang hebat . Beliau dilahirkan pada 17 Disember 1939 di Kota Bharu, Kelantan. Menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Inggeris Perempuan / SR Zainab Kota Bharu dari tahun 1948-1952 dan kemudiannya di antara tahun 1953 hingga 1957 beliau menuntut di Maktab Perempuan Melayu.