Pisau Belati. - Ismail Zainuddin
Pisau belati dan Urang Banjar sangat berkait rapat. Ianya pisau peribadi serbaguna. Dikatakan setiap lelaki dan wanita di Banjarmasin mempunyai pisau belati sendiri. Kegunaan pisau belati adalah sentiasa (1) untuk kerja dapur atau kenduri kendara (2) senjata mempertahankan diri (3) Sembelihan binatang qurban dan melapah Di kampung-kampung yang mengamalkan kenduri secara bergotong-royong, tradisi setiap urang Banjar akan membawa pisau belati masing-masing dalam menjayakan kenduri tersebut. Secara tradisi belati berhulukan kayu dan bersarungkan kulit, dan cara pemakaiannya diselitkan dipinggang. Ia tidak sesuai diletak dalam poket seluar kerana hulunya yang sedikit berat, dikhuatiri ia keluar dan jatuh dari poket, terutama apabila duduk. Dilaporkan ada kes belati jatuh-hilang dari poket kerana berat hulu -selepas kerja kenduri kendara. Hujung sarung kulit dibuat lebih sedikit supaya dapat bengkok-lentur untuk kelesaan apabila dipakai dipinggang, terutama apabila duduk. Hujung kulit lebih lembut apabila terkena kulit dibanding jika dibuat sarung kayu. Panjang mata pisau belati biasa dari 3 inci hingga 12 inci. Belati mata 12 inci digunakan untuk sembelihan binatang korban. Panjang mata belati 5 inci paling banyak digunakan. Motif tradisi pisau belati seperti seekor ikan : Hulu (ekor ikan), Bilah (tubuh ikan), Bahagian mata tajam (perut ikan). Bahagian tajam mata pisau belati (perut ikan) adalah sedikit lurus-sama, dan ianya amat ergonomik untuk kerja memotong dan menghiris. Desain bentuk matanya sebegitu menang untuk kerja dapur dan kenduri kendara, berbanding mata pisau Jawi yang sedikit melengkung. Manakala hujungnya yang tirus tajam sesuai dengan kegunaannya no. 3(2) diatas. Pisau belati banjar ~penggunaannya banyak berkisar sekitar hujungnya yang tirus.