Bedil Meriam. - Haji Salleh Mohd Akib (2005)
Bedil meriam ialah sejenis senjata yang lebih besar daripada senapang. Larasnya panjang dan bulat. Perkataan meriam yang bererti sejenis senjata api diambil daripada bahasa inggeris iaitu Mary.