Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad IV (Tengku Long Senik putera Long Kundur). - Muzium Diraja
Semasa pemerintahan Sultan Mansor, Tengku Long Senik telah dilantik sebagai Raja Kelantan, pewaris pertama takhta kerajaan Kelantan. Tahun 1900, Sultan Mansor mangkat tanpa meninggalkan pewaris. Tengku Long Senik telah dilantik menjadi Raja Pemerintah dengan gelaran Raja Kelantan. Pada 22 Jun 1911, telah ditabal dengan rasminya menjadi Sultan Muhammad IV. Juga telah mendapat pengiktirafan Kerajaan Siam. Banyak perubahan telah diperkenalkan yang telah membawa kemajuan yang pesat di negeri Kelantan. Telah dikurniakan dengan bintang K.C.M.G oleh Raja England pada tahun 1913 yang disampaikan oleh Pesuruhjaya Tinggi British di Istana Balai Besar, Kota Bharu. Seorang Raja yang cergas dan sentiasa berdamping dan menerima nasihat daripada para Menteri dan Ahli Mesyuarat Negeri. Mangkat pada malam Khamis 23 Disember 1920 setelah memerintah negeri Kelantan selama 20 tahun. Jenazah baginda telah di Makam DiRaja Langgar, Kota Bharu.