Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Muhammad IV. - Muzium Diraja
Tengku Ismail diputerakan pada 21 Julai 1888. Sejak kecil dididik dan diasuh dengan didikan agam oleh beberapa orang alim ulamak. Belajar Bahasa Melayu dan Inggeris daripada guru-guru yang terpilih. Telah dilantik secara rasmi sebagai pewaris takhta Kerajaan dengan gelaran 'Raja Kelantan'. Menaiki takhta Kerajaan dan dimahkotakan dengan rasminya pada 28 April 1921 dengan gelaran Sultan Ismail. Istiadat pertabalan ini telah dilakukan secara besar-besaran di Istana Balai Besar, Kota Bharu mengikut adat kebesaran Raja-Raja Kelantan. Banyak perubahan dan pembaharuan dilakukan bagi memajukan Negeri Kelantan. Bagi mengukuhkan jentera pentadbiran kerajaan, baginda banyak membuat lawatan di dalam negeri mahupun ke luar negara seperti Pulau Jawa, Thailand dan Singapura. Seorang yang pemurah dan prihatin terhadap segala masalah dalam negeri. Dalam zaman kemelesetan yang melanda Negeri Kelantan, baginda telah berkenan memberi pinjaman peribadi kepada Perbendaharaan Negeri Kelantan untuk menampung kekurangan kewangan bagi negeri. Mangkat pada tahun 1944 di Istana Jahar tempat baginda bersemayam, setelah menduduki takhta Kerajaan selama 24 tahun. Telah dimakamkan di Makam DiRaja Langgar, Kota Bharu.