Istiadat Kemerdekaan 1980. - Muzium Diraja
Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tengku Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra ditabalkan menjadi Sultan dan Yang DiPertuan bagi negeri Kelantan yang Ke-28 dengan gelaran Sultan Ismail Petra pada 30 Mac 1979. Istiadat Kemahkotaan mengikut Adat Istiadat DiRaja telah diadakan setahun kemudian iaitu pada 30 Mac 1980. Istiadat Kemahkotaan baginda di Istana Balai Besar, Kota Bharu telah mengukir kesinambungan sejarah kebesaran Raja-Raja Kelantan Darul Naim sejak turun temurun. Istiadat penobatan DiRaja Kelantan bermula dengan sempurna, penuh ada tertib. Upacara bermula apabila alat pertabalan yang terdiri dari sebuah Mahkota, dibawa masuk oleh Tengku Laksamana, Tengku Abdul Halim Ibni Almarhum Sultan Ibrahim manakala gendik dibawa oleh ayahanda saudara Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan. Yang Berhormat Mulia Tengku Razaleigh Bin Tengku Mohd Hamzah dan sebilah Keris Kebesaran negeri dibawa oleh Tengku Temenggong, Tengku Zainal Mulok Ibni al-Marhum Sultan Ibrahim. Yang Berhormat Mulia Tengku Panglima Raja, Tengku Ahmad b. Tengku Ab. Ghafar tampil kehadapan untuk menyempurnakan Istiadat memakai Mahkota ke hulu Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan dan seterusnya memakaikan Gendik ke hulu DYMM Raja Perempuan Kelantan. Yang Berhormat Mulia Tengku Panglima Raja Mempersembahkan Keris Kebesaran Kerajaan Kelantan Darul Naim kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Petra Ibni Al Marhum Sultan Yahya Petra diiringi dengan laungan "DAULAT TUANKU" sebanyak 3 kali berturut-turut. Tingkahan Kumpulan gendang DiRaja, memainkan lagu Raja Bertabal. Disusuli dengan tembakan meriam 21 das. Istiadat menjunjung Duli di sempurnakan dan diikuti dengan bacaan doa selamat. Istiadat Kemahkotaan berakhir dengan lagu Raja Selamat Sultan yang menandakan mustaidnya Adat Istiadat Kebesaran Raja-Raja Melayu.