Duli Yang Maha Mulia Tengku Mariam Binti Tengku Ahmad. - Muzium Diraja
Duli Yang Maha Mulia Tengku Mariam Binti Tengku Ahmad adalah permaisuri kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ismail Ibni Almarhum Sultan Muhammad IV. Telah diputerikan pada 10 Rabiul Awal 1329 bersamaan 18 Mac 1910. Bonda baginda ialah Tengku Kalsum binti Sultan Ahmad yang memerintah negeri Kelantan dari tahun 1837 hingga 1889. Mangkat pada tahun 1965 dan jenazah baginda telah dimakamkan di Makam DiRaja Langgar, Kota Bharu.