Duli Yang Maha Mulia Sultanah Zainab (Nik Wan Zainab bt. Nik Mohd Amin). - Muzium Diraja
Nik Wan Zainab ialah permaisuri Sultan Muhammad IV, ditabalkan sebagai Sultanah Zainab pada 15 Februari, 1916M dalam satu istiadat yang diadakan secara besar-besaran di Istana Balai Besar, Kota Bharu. Adalah isteri yang paling dikasihi oleh Sultan Muhammad IV, kerana jasanya yang besar kepada baginda. Adalah isteri Raja atau Sultan Kelantan yang kedua yang diisytiharkan secara rasmi sebagai Permaisuri. Isteri Sultan Kelantan yang pertama diisytiharkan secara rasmi sebagai permaisuri ialah Tengku To', isteri Almarhum Sultan Muhammad II. Mangkat pada tahun 1928M (1347H) dalam usia 51 tahun. Dimakamkan di Permakaman DiRaja Langgar, Kota Bharu di sisi makam suaminya Almarhum Sultan Muhammad IV. Sebagai mengenangkan jasanya, sebatang jalan yang panjang dan penting di Kota Bharu telah dinamakan sempena dengan nama baginda, iaitu Jalan Sultanah Zainab.