Watak utama wayang Kelantan Seri Rama. - Muhammad Dain Bin Othman (Tok Dalang Pak Daim)
Jenis wayang kulit ini dahulunya dikenali sebagai Wayang Kulit Siam kerana pemerintahan Melayu Kelantan yang berasal dari Patani di negeri Siam. Walaubagaimanapun, ia dipercayai berasal dari Kemboja tetapi dibawa masuk ke Kelantan melalui Patani. Wayang ini tersebar dengan meluas di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Cerita yang dimuat dalam wayang ini berdasarkan cerita dalam Hikayat Seri Rama dan menggunakan loghat Kelantan. Hikayat Seri Rama merupakan himpunan cerita yang disadur dari epik Ramayana tradisi India.