Kecapi. - Salleh Mohd Akib; Hanapi Dollah
Kecapi adalah sejenis alat bunyian yang diperbuat daripada buluh. Buluh untuk dibuat kecapi ini diambil daripada batang buluh yang beruas panjang, dengan di kedua-dua hujungnya dikekalkan buku buluh itu. Pada buluh itu dicolek kulitnya menjadi tali sebanyak enam. Dua di kiri kanan dilekatkan belahan buluh sebesar kira-kira satu inci kali dua inci. Dibawah tali kecapi itu ditebok lubang. Dihujung kiri kanan ruas atau buku buluh itu dijadikan sebagai gedombok untuk dipalu.Orang yang pandai bermain kecapi ini dapat memainkannya dengan meniru berbagai-bagai jenis alat muzik.