Jenis-jenis Wau. - Mazlan Bin Mahmood Abdullah; Zakaria Ghazali (2006)
Di Kelantan, wau yang paling popular sekali ialah Wau Bulan, diikuti Wau Ikan, Wau Kucing, Wau Barat, Wau Burung, Wau Jalabudi, Wau Puyuh, Wau Lenggang Kebayat, Wau Merak, Wau Kikik, Wau Tukun, Wau Jabo dan Wau Berlian. Wau ini mendapat nama berdasarkan kepada beberapa faktor seperti berdasarkan kepada bentuk, nama tempat dan nama binatang. Berikut nama berdasarkan bentuk.