Decak. - Salleh Mohd Akib; Hanapi Dollah
Decak ialah melompat dengan menggunakan sebelah kaki. permainan decak ini biasanya dimainkan oleh kanak-kanak dalam lingkungan lapan hingga dua belas tahun, baik lelaki mahupun perempuan. Permainan ini dijalankan di tempat lapang seperti di halaman rumah. Di atas tanah itu dibuat garisan berbentuk beberapa petak sebagai gelanggang bermain. Garisan berpetak itu kelihatan seperti kapal terbang.