Belaga Ikan Sepila. - Salleh Mohd Akib; Hanapi Dollah
Ikan sepila adalah sejenis ikan air tawar yang sangat terkenal dikalangan masyarakat Melayu Kelantan kerana dijadikan alat perlagaan bagi tujuan perjudian , iaitu selain daripada peliharaan untuk menikmati keindahan sisiknya yang bersinar-sinar dan ekornya yang lebat itu. Ia biasanya ditangguk disawah padi atau sungai dan dipelihara dalam botol dengan diberi makanan 'gokgak'(jentik).