Tokoh Makyung. - Hanapi Dollah; Fazlina Yaacob (2007)
Puan Khatijah Binti Anting ataupun lebih dikenali dengan panggilan ‘Kah Jah’ atau ‘Kak Jah Abang YA’ merupakan Primadona Mak Yung ini dilahirkan pada 13 Ogos 1941 di Kampung Lubuk Kawah, Pasir Mas Kelantan. Anak keturunan Siam- Melayu ini dilahirkan dalam keluarga seni yang aktif menjalankan kegiatan kesenian makyung yang begitu terkenal daripada kumpulan Seri Temenggung. Keunggulannya tidak boleh disangkal oleh sesiapa. Kebolehan dan kegigihan beliau dalam menghayati seni persembahan ini amat dikagumi. Beliau bukan sahaja boleh menarikan tarian makyung dengan baik, menyanyikan lagu-lagu makyung dengan merdunya bahkan boleh menguasai urutan cerita makyung dengan baik dan berkesan. Tanggal 13 September 2000, kita telah ditinggalkan olehnya, anak-anak bangsa yang masih haus dan dahagakan seni warisan ini. Perginya beliau adalah sebagai seorang pejuang, penegak dan pengembang seni makyung yang unggul.