Cerita saya: memoir sehingga tahun tragedi 13 mei 1969. - Anwar Ridhwan. (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Berhad, 2018)
“Ingat, nanti hubungan kamu dengan kawan-kawan sekampung berada dalam tiga keadaan. Pertama, ada yang agak selalu kamu temui lagi hingga kamu tua kalau panjang umur. Kedua, ada yang akan jarang-jarang kamu temui lagi, kerana membawa haluan masing-masing. Ketiga, akan ada yang tak akan kamu temui lagi, atas sebab-sebab yang hanya Allah mengetahuinya.” - Ayah.