Pengetahuan dan amalan penggunaan teknologi dalam kalangan guru pelatih sains Institut Pendidikan Guru Malaysia / Nurulhidayah Alias - Nurulhidayah , Alias (2019)
Teknologi dan pendidikan merupakan satu perkara yang sangat sinonim dan menjadi satu agenda penting dalam sistem pendidikan di Malaysia. Kajian lepas mendapati 80% guru kurang menggunakan teknologi di dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) dan guru terlalu bergantung menggunakan hanya satu jenis teknologi sahaja. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji pengetahuan teknologi guru pelatih sains dan bagaimana penggunaan teknologi di dalam PdP sains dan seterusnya melihat ketidakselarian antara pengetahuan dan penggunaan teknologi (jika ada). Kajian ini adalah kajian kualitatif berbentuk tinjauan terhadap tiga orang guru pelatih yang sedang mengikuti praktikum Fasa III di dua buah sekolah di sekitar bandar Seremban. Kajian ini menggunakan kaedah temubual dan pemerhatian dalam proses pengumpulan data. Semua data ditranskripsikan secara verbatim dan dianalisis untuk membentuk tema. Dapatan kajian telah menghasilkan tiga tema utama dalam konteks pengetahuan teknologi iaitu guru pelatih mempunyai pengetahuan terhadap teknologi moden dan tradisional, berpengetahuan untuk memilih teknologi yang bersesuaian dan seterusnya guru pelatih mempunyai pengetahuan yang meluas terhadap penggunaan teknologi. Manakala dari aspek penggunaan teknologi semasa PdP sebanyak dua tema utama telah timbul iaitu teknologi memudahkan proses PdP dan penggunaan teknologi menghasilkan PdP yang kreatif. Hasil perbandingan antara pengetahuan teknologi dan penggunaan teknologi semasa PdP sains penyelidik mendapati bahawa terdapat jurang di antara pengetahuan dan penggunaan teknologi. Guru pelatih mengaku mereka mempunyai pengetahuan yang pelbagai berkaitan teknologi tetapi tidak dilaksanakan secara maksimum dan hanya cenderung menggunakan teknologi yang sama sahaja berulang kali. Adalah dicadangkan agar pihak yang bertanggungjawab terhadap pendidikan guru agar dapat memberikan penekanan aspek teknologi di dalam kurikulum pendidikan guru dan amalan profesional guru. Kajian lanjutan terhadap faktor – faktor yang menyumbang terhadap berlakunya jurang di antara pengetahuan teknologi dan penggunaan teknologi dicadangkan untuk dilaksanakan pada masa hadapan. Selain itu juga, kajian terhadap pengetahuan dan penggunaan teknologi oleh guru dan kesan kepada pencapaian murid boleh dilaksanakan.