Pola sosio-ekonomi kilang X serta tinjauan ke atas faktor-faktor yang mempengaruhi sikap pekerja-pekerjanya / Abdul Wahab Mohamad Ali - Abdul Wahab, Mohamad Ali (1983)
Malaysia adalah merupakan sebuah negara yang sedang membangun yang kaya dengan berbagai-bagai jenis sumber asli. Ia merupakan negara pengeluar getah, timah, minyak sawit dan lada yang terbesar di dunia. Pada masa yang mutakhir ini pula, minyak mentah telah menjadi bahan eksport yang penting. Tidak hairanlah kenapa Inggeris begitu berminat untuk menjajah Tanah Melayu pada abad sudah.