Kekeluargaan dan perkahwinan di kalangan masyarakat Temuan di Kampung Guntur, Kuala Pilah, Negeri Sembilan / Jaharah Musa - Jaharah , Musa (1974)
Tujuan kajian ini ialah untuk menganalisa struktur kekeluargaan dan perkahwinan di kalangan masyarakat Temuan di Kampung Guntur, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Tajuk ini dipilih memandangkan kurangnya kajian mengenai masyarakat Orang Asli di Malaysia khasnya masyarakat Temuan di Negeri Sembilan. Tidak dapat di nafikan ada beberapa kajian telah di buat mengenai Orang Asli ini. Misalnya Doktor Iskandar Yusuf Carey dengan bukunya Tagleq Kui Seroq (1961) tetapi ia belum cukup untuk memberi gambaran yang lengkap tentang masyarakat ini. Di harapkan kajian ini akan dapat mengatasi kekurangan rujukan mengenai masyarakat Orang Asli di Malaysia.