Pembelajaran kolaboratif menggunakan blog dalam pembelajaran mata pelajaran ekonomi asas - Yusop, F.D.; Baharin, Y. (2011)
Blog mempunyai potensi bagi meningkatkan pembelajaran secara kolaboratif dalam kalangan pelajar-pelajar sama ada semasa berada di dalam atau luar waktu persekolahan. Tujuan pertama tinjauan literatur ini dijalankan ialah bagi menilai keupayaan pembelajaran menggunakan blog dapat meningkatkan pemahaman pelajar terhadap mata pelajaran Ekonomi Asas dengan melihat aspek blog yang boleh digunakan. Tinjauan literatur ini mendapati terdapat tiga cara blog dapat meningkatkan pengajaran dan pembelajaran subjek Eknomi Asas, iaitu: (1) penggunaan blog dapat meningkatkan pemahaman pelajar melalui pembelajaran kolaboratif, (2) memberi maklum balas yang cepat, dan (3) guru dan pelajar dapat dihubungkan dengan guru-guru yang pakar di dalam mata pelajaran Ekonomi Asas.