Percukaian al-kharaj dan percukaian tanah semasa: Analisis kajian lepas - Johari, F. (2008)
Artikel ini membincangkan tentang sistem ekonomi Islam khusus kepada sistem percukaian al-kharaj dengan objektif bagaimana untuk mempertingkatkan sistem ekonomi Islam semasa Malaysia agar dapat diperkemaskan dengan mengadaptasikan sistem percukaian tanah yang lebih bersifat Islami. Perbincangan lebih berkisar kepada kajian-kajian lepas dan banyak mengupas perlaksanaan percukaian di zaman awal pemerintahan Islam agar ianya dapat diambil iktibar untuk diadaptasikan kepada percukaian tanah semasa. Akhirnya cadangan kajian perbandingan dikemukakan untuk melihat kepentingan kajian dan sebagai suatu cadangan dalam usha mempertingkatkan sistem ekonomi Islam semasa khususnya di Malaysia.