Jihad ekonomi dalam perbankan Islam: Tinjauan terhadap musharakah mutanaqisah sebagai instrumen pembiayaan perumahan secara Islam - Johari, F.; Mohd Shuib, S. (2008)
Artikel ini membincangkan tentang senario ekonomi Islam di Malaysia khusus terhadap sistem Perbankan Islam. Jihad ekonomi dilihat sebagai usaha berterusan dan kesungguhan dalam merealisasikan sistem ekonomi Islam sesuai dengan fitrahnya dalam memenuhi tuntutan maqasid syari'ah. Perbincangan lebih berkisar kepada takrifan jihad ekonomi dan instrumen Musharakah Mutanaqisah secara sepintas lalu. Akhirnya Musharakah Mutanaqisah dicadangkan sebagai produk alternatif kepada produk pembiayaan di dalam sistem perbankan Islam di Malaysia dan dilihat sebagai usaha jihad dalam memperkembangkan instrumen-instrumen perbankan berteraskan konsep Islam.