Aliran al-Asy'ari dan al-Asy'ariyyah: perkembangan, pengaruh dan kesannya dalam dunia Islam dan alam Melayu - Wan Ali, Wan Zailan Kamaruddin (Persatuan Sejarah Malaysia @ Malaysian Historical Society, 1994)
Al-Asy'ari merupakan salah seorang ulama Kalam yang berpengaruh besar dalam dunia Islam di kalangan ASWJ, selain daripada al-Maturidi. Aliran pemikiran (madhhab) al-Asy'ariyyah pula merujuk kepada para pengikutnya yang mengembangkan aliran ini ke seluruh dunia Islam termasuk Alam Melayu. Kajian ini membincangkan aliran ini dari awal hingga kini dari segi perkembangan, pemikiran Ilmu Kalam dan impaknya kepada dunia Islam dan kaum muslimin.