Berhujah ke arah negara sekular - Farouk Musa, A.; Amir, A.N. (2012)
Kepada ramai umat Muslim dan khususnya kepada kelompok Islamis, istilah sekular adalah istilah yang cukup ofensif dan kejelekan kepada setiap yang berkait dengan sekular lahir terutamanya dari pengalaman silam yang pahit yang tercetus dari sekularisme di Turki yang telah membawa kepada pelenyapan Khilafah Uthmaniyyah; Khalifah terakhir dalam dunia Islam.