Abdurrahman al-Kawakibi: suara rintis pencabar kediktatoran - Adil, S.; Amir, A.N.
Abdurrahman ibn Ahmad Al-Kawakibi dilahirkan pada 1854 (1271 H.) di Aleppo di Utara Syria. Bapanya adalah seorang ulama yang pernah menuntut di Damsyik dan menjawat Hakim Besar di Aleppo, dan merupakan seorang jaguh orator. Sebagai seorang hakim beliau cenderung memutuskan pertikaian dengan persetujuan yang dicapai antara parti yang bertelagah.