Agama dan akal: refleksi oleh seorang Muslim - Rahmat, A.F.; Amir, A.N. (2012)
Agama bukan sekadar satu set undang-undang; ia adalah sumber terhadap makna dan tujuan, asas kepada nilai integriti dan ihsan. Ia adalah lapangan bagi nabi-nabi, pahlawan, mitos, malaikat dan mukjizat yang ditampilkan dalam naratif yang hebat tentang kemenangan dan penebusan. Bagi kebanyakan, agama yang mengakar jauh dalam peribadi telah membuatnya sebagai kompas yang mudah pada “keadilan”, bagaimanapun didefinisikan.