Kesejahteraan Ummah Dan Agihan Semula Kekayaan Menurut Perspektif Islam - Mohamad, S.; Ab Rahman, Asmak; Sharifah Hayaati, S.I (2010)
Kesejahteraan ummah merupakan satu perkara yang sangat penting bagi mencapai pembangunan sesebuah negara. Malah para sarjana berpandangan bahawa pembangunan ekonomi sesebuah negara boleh dicapai apabila wujudnya kesejahteraan dalam kalangan masyarakat. Oleh itu kesejahteraan menjadi satu indikator penting dalam menentukan status negara membangun. Islam telah menggariskan polisi bagi menjamin kesejahteraan iaitu dengan cara menjaga lima perkara iaitu menjaga agama, akal, nyawa, harta dan keturunan. Artikel ini akan melihat secara khusus bagaimana Islam menjamin kesejahteraan ummah melalui agihan semula kekayaan menerusi pensyariatan zakat, wakaf dan sedekah. Kata kunci: agihan semula kekayaan, kesejahteraan ummat, maqasid al-syari`ah, al-daruriyyat al-khamsah.