Pemodenan dan kesejahteraan manusia dari perspektif orientalism - Abd Rahim, R.A.; Abdul Mukti, M.F.; Md Nor, R. (2010)
Orientalism lebih merujuk kepada gerakan pengkajian hal ehwal Islam dan masyarakat Muslim oleh orang Barat, sama ada dengan tujuan ilmiah semata-mata atau untuk tujuan keagamaan dan politik. Dalam konteks yang berlainan ada pula pandangan yang mengatakan bahawa Orientalism sebagai sebuah disiplin ilmu yang mempunyai methodologi yang tersendiri. Ia dipengaruhi oleh faktor luaran yang berfungsi sebagai dasar atau tujuan kewujudan dan pengoperasianya. Pelbagai persepsi telah dinilai oleh sarjana Islam terhadap genre orientalis ini. Oleh yang demikian, kertas kerja ini bakal mengupas orientalis terhadap ajaran Islam. Pada dasarnya kertas kerja ini merupakan dapatan kajian awal daripada Projek UMRG (RG035/09HNE) yang bertajuk “Pusat Kajian Orientalis : Kajian Terhadap Metodologi Dan Kandungan Disiplin.” Dalam usaha penelitian ini, tumpuan khusus akan diberikan kepada beberapa bahagian utama yang berkaitan antara sama lain,merangkumi ; pertama; pengenalan, kedua; tema pemodenan dan kesejahteraan mengikut orientalism, ketiga; kritikan terhadap orientalism terhadap pemodenan dan kesejahteraan, keempat; kesimpulan.