Unsur-unsur metrologi dalam teks-teks Melayu lama. - Denisova, T.A. (2012)

(untitled)
Khazanah persuratan dan historiografi Melayu Islam cukup terkenal di alam Melayu, demikian juga dalam kalangan pakar tamadun dan sejarah Melayu di seluruh dunia. Antaranya, termasuklah karya-karya sejarah yang ditulis dalam huruf Jawi seperti Hikayat Raja Pasai, Sejarah Melayu, Hikayat Aceh, Peringatan Sejarah Negri Johor, Hikayat Siak, Tuhfat an-Nafis, dan yang lain-lain. Teks-teks tersebut merupakan sumber sejarah yang sangat penting untuk memahami sejarah sebenar alam Melayu.