Kajian Islam di Russia - Denisova, T.A. (Dept. of Islamic History and Civilization, Academy of Islamic Studies, University of Malaya, Kuala Lumpur, 2010)
Kajian Islam (Islamic Studies) di Russia mempunyai sejarah dan tradisi yang lama, malah juga ciri-ciri khasnya. Ramai orang Muslim tinggal di Russia dan di negara-negara yang berjiran. Kajian Islam di Russia dilaksanakan dalam kerangka kajian Timur, iaitu Oriental Studies. Di antara tokoh-tokoh Islamic Studies di Russia perlu disebutkan V. Bartold, I. Krachkovsky, A.Krimsky, dan lain-lain. Justeru itu di Russia muncul dan berkembang juga tradisi pengajian alam Melayu, iaitu Malay Studies. Di antara pusat-pusat kajian Nusantara yang paling terkenal adalah Institute of Oriental Studies di Moskow dan St.-Petersburg, Institute of Asian and African Studies Moscow University, Institute of Practical Oriental Studies, Institute of International relationship dan lain-lain. Kajian alam Melayu di Russia meliputi pelbagai bidang dan aliran malah juga mempunyai ciri-cirikhasnya. Kajian Islam di alam Melayu tidak dianggap sebagai subjek kajian yang popular di antara para pengaji tamadun Melayu di Russia. Walaupun begitu terdapat beberapa karya dan kajian, yang mengandungi pandangan para ilmuwan Rusia tentang Islam di alam Melayu. Analisis karya-karua tersebut menunjukkan aliran utama dalam kajian Islam Melayu di Rusia dan ciri-ciri khasnya.